MSR WindPro Gasolkök

MSR Windpro
Sprängskiss MSR Windpro

I våras köpte jag mig ett gasolkök för att använda under fjällvandringar. MS Windpro är ett spindelkök på tre ben med slang till gasolbehållaren. Detta ger ett stabilt kök jämfört med toppmonterade och man kan hetta upp tuben för att klämma ur det sista. Ett bra alternativ om man gillar gasol.

Sammanfattning

Ett bra kök för den som vill ha ett gasol kök där man kan laga mat och inte bara koka vatten. Vindskydd gör att man inte har några problem med att vinden blåser bort värmen men lämna luftspalt mellan vindskydd och kastrull för att inte smälta hål i vindskyddet.

Köket dras med bränslets nackdelar. Minskad effekt när gasolbehållaren börjar bli tom och nackdelen med att man får dras med behållarna även när de är tomma. Tomma gasolbehållare skall lämnas på miljöstationer om de inte är tomma, de räknas som farligt avfall för att det kan finnas gas kvar i behållaren. Det är ju svårt att tömma den helt. Kan du tömma den helt så kan du lämna in den på en återvinningsstation som metallförpackning.

VARNING! Gasolbehållaren får ej utsättas för temperaturer över +50°C
VARNING! Gasolbehållaren får ej punkteras eller brännas.

Erfarenheter

Jag började med ett trangia kök på 80-talet som jag eldade med T-röd eller metanol. Kastrullen och stekpannan från trangian hänger fortfarande med trots många kökbyten.

Från trangia gick jag över till MSR Whisperlite Internationale som jag eldade med fotogen för att det sades att bensin var så farligt. Fotogen var kletigt, sotigt och brann aldrig bra så jag gick över till heptan i min MSR och det brann hur bra som helst. Jag testade den ordentligt, den fick stå ute veckovis i kyla och det vara aldrig några problem att starta den med lite förvärmning. Jag testade även hur nära tältduk den måste stå för att kunna smälta duken för att undvika detta ute på fjället.

Sedan kom primus ut med ett lätt toppmonterat gasolkök som hette Bruno, det var makalöst lätt med gasol, skruva på, öppna kran och tända med den inbyggda tändaren. Toppmonteringen var lite ranglig och man fick passa kastrullen hela tiden för att den inte skulle tippa. Blåste det fick man flytta in den under tältduken eller bygga vindskydd. Det blev skvättar kvar i gasolbehållaren och burkarna blev många. Efter en vårfärd där jag värmt gasolbehållaren med händerna för att få ut den sista gasen, vilket jag trots allt inte fick, så beslöt jag mig för att återgå till min MSR Whisperlite med bensin.

Några år senare började min dotter fjällvandra med mig och tyckte bensinköket var svårt att komma överens med – plocka ihop, få pumpen att pumpa, förvärma och tända – och det är mycket pillande med ett bensinkök så jag beslöt att köpa ett MSR WindPro. Nu har jag använt den under sex dagars fjällvistelse och det är ett enkelt kök att använda, det är stabilt och lätt att använda och som gaskök är den bättre jämfört med det toppmonterade gasolkök jag använt tidigare. Den största fördelen är vindskyddet.

Diskussion

MSR WindPro fyller sin funktion utan reflektorer men vindskyddet ger det skydd som verkar vara det största problemet med toppmonterade kök. MSR WindPro väger 195 g med vindskydd blir vikten 240 g och vill man ha reflektorn så blir vikten 257 g.

Man kan säker laga en middag med flera kastruller som innehåller olika ingredienser men jag har bara kokat havregrynsgröt, blåbärsoppa, chai och vatten. Orsaken till att jag valde detta kök beror på att jag bakar Gáhkko (glödkaka) på fjället och då krävs det vindskydd och tillräckligt med effekt för att få en stekpanna av aluminium het nog att grädda gáhkko. Den andra orsaken var att jag ville ha ett stabilt kök på tre ben.

Det vara inga problem att baka i stekpannan om gasolbehållaren var full men när den började bli tom så tappade den effekt, stekpannan blev inte nog varm. Jag har ju inte mätningar av temperaturer som stöd för min uppfattning utan detta är mer subjektiva iakttagelser.

Den distansmonterade gasolbehållaren gav i alla fall möjlighet att värma upp behållaren för att klämma ur den sista gasen när man kokade vatten. Det var bara att vänta tills vattnet blev lite varmare, doppa ner behållaren i den och räkna till 20 sekunder eller vänta tills man hörde att det blev fart på köket.

För att öka effekten så lindade jag vindskyddet tätt kring kastrullen men det var ingen bra ide, det blev två hål i vinskyddet så en bra ide är att lämna en luftspalt mellan kastrull och vindskydd.

Not: 2007-08-13 fick jag svar från FTI Förpackning och Tidningsinsamlingen och de skrev.
”Gasolbehållare som inte är återfyllningsbar sorteras som en metallförpackning och kan lämnas på återvinningsstationen, men de måsta vara helt tömd. Om det finns gasol kvar i behållaren lämnas den som farligt avfall på miljöstation/kommunens återvinningscentral.”

Nu vet vi det men frågan är hur man kan tömma gasolbehållaren helt utan att punktera den?

Ref: MSR – Mountain Safety Research®

Lämna en kommentar