Vuoddaga vai paulat?

Den samiska kulturen här hypad just nu. Puma har gjort pjuck med samiska inslag och allt fler samiska och även icke samiska deisigners tar in samiska symboler, färger, former eller till och med samisk slitage i sina produkter.

Jag har aldrig varit hypad men jag vävde mina första skoband i början av 70 talet.

Vävda skoband i svarta och röda ränder
Gamla skoband

Hype kultur

Designern Thomas Niemi bördig från Veaikkevárre/Vaskivuori/Svappavara och debattörern och bloggaren Victoria Harnesk bördig från Bårjos/Porjus har suttit i soffa hos eftersnack som sändes över Mittnytt och Jämtlandsnytt. Niemi har designat kläder med samiska och norrländska designattribut.

Den sameinspirerade designen används av både samiska och av icke samiska designers.  Är det dags för ett samiskt design märke, en motsvarighet till duodji märket?

Etniska markörer

Jag har inga ambitioner att bli designer men jag slöjdar och använder mig av det som i dag anses vara samiska etniska markörer men som jag sett och använt sedan jag var barn. En av mina roligaste minnen var när jag fick ett par siepakat (bällinskor) i julklapp.

Jag vävde skoband i lutet av 60-talet inspirerad av ett möte med Vifast Björklund. Inte blev dom så snygga och inte var dom bra vävda heller men det blev mina etniska markörer när jag tvingades flytta till Uppsala 1970.

Egna skoband

I dag har jag blötnäbbar från Keros i Sattajärvi och samiska skoband. Nu skall jag göra nya egna band, efter att ha trasslat med garn så kommer jag att göra skoband i läder som fanns långt före garn och mönster.

Lämna en kommentar