Böcker jag minns

På uppmaning av min dotter Josefine publicerar jag denna lista.

 1. Denna bok har förändrat mitt liv: ”Hanta Yo” av Ruth Beebe Hill som till sin hjälp hade Chunksa Yuha. En bok som väntade på mig ett år innan jag köpte den 1985. Sedan lät den inte sig bli omläst förrän efter 22 år. Historien om Mahto bandet av Lakota. En berättelse om Teton sioxernas live på prärien innan den vite mannen kom. Om vardag, buffeljakt, familjen, bandet, stammen och om människors storhet och tillkortakommanden. En bok om ”the spirit trail” och en berättelse om Ahbleza och hans liv från barn till skjortbärare. Den fick mig att förstå ”the power of choice” – att det inte finns något som heter jag är tvungen att – jag väljer hur jag skall agera, valet och konsekvenserna är mina.
 2. Denna bok har jag läst mer än en gång: ”The Tibetan Book of the Dead” av flera författare. En bok med vackra bilder av Stephen Hodge och Martin Bord och den minsta är en ”fickbok” av Chögyam Trungpa och Francesca Freemantle. En bok att bära med sig som berättar om dödsprocessen och vår resa genom ”bardo” in i nästa liv. Kan vara bara att ha till hands, man vet aldrig när.
 3. Denna bok skulle jag ta med mig till en öde ö: ”The Life of Shabkar”. The Autobiography of a Tibetan Yogin. Nästa 600 sidor på engelska om Shabkar Tsogdruk Rangdrol (1781 – 1851) Berättelsen om en av Tibets stora yogis som i likhet med Milarepa blev upplyst under sin livstid. Shabkar hade många lärare och ställde sig aldrig in in någon sekteristisk fålla. Det vore bra att ha tid att läsa denna bok.
 4. Denna bok fick mig att skratta: ”Kollektivt självmord” av Arto Paasilinna. Det börjar bra med två finska män som har för avsikt att ta sina liv – i samma lada – det kan bara vara möjligt i Finland,
 5. Denna bok fick mig att gråta: ”Flykten över Himalaya” – av Maria Blumencron. En bok om Littel Pema, Chime, Dolker, Dhondrup, Tamding och Lhakpa som av sina föräldrar skickas till Indien för att få Tibetansk utbildning. Vägen går över Himalaya.
  – Vad är det med dig, frågade Dolker den gråtande Dhondrup?
  – Ingenting, svarade Dhondrup, det bara svider i ögonen.
 6. Denna bok önskar jag att jag hade skrivit: ”Eld” av Yngve Ryd då hade jag kunnat allt om eld som jag kan efter att ha lästa boken. Det är tur att någon skrev ner de långa berättelserna som de samer som levt det gamla livet har att berätta.
 7. Denna bok önskar jag aldrig blivit skriven: ” ……………. ” Den har nog inte blivit skriven eller så har jag inte läst den än.
 8. Denna bok läser jag just nu: ”Dödlig list” av Minette Walters. En bok jag hittade i Evelinas bokhylla
 9. Denna bok har jag tänkt läsa: ”Victoria” av Ingrid Taaler.
 10. Dessa fem personer önskar jag även lämnar svar på ovanstående: Lars Patrik, Peter, Ulf

Lämna en kommentar